Vem är Vladimir och vad är det som har hänt?

Vladimir Petrosyan är en 18 år gammal homosexuell kille som kom till Sverige för drygt ett år sedan och nu bor på ett asylboende i Åtvidaberg. Anledningen till att han flydde till Sverige var för att han blev förföljd av säkerhetstjänsten, KGB, i Vitryssland. I Vitryssland var Vladimir engagerad i demokrati- och folkbildningsrörelsen, där han också var ordförande för Minsk-avdelningen. På grund av faran för hans säkerhet flydde Vladimir till Sverige via Moskva i januari i fjol. Nu har han fått beskedet från Migrationsverket om att han har fått avslag på sin asylansökan.


Vladimir är född i Armenien men har sedan 13 år tillbaka sin familj i Vitryssland, han kan med all säkerhet räkna med ett brutalt bemötande om han blir utvisad dit. Eftersom han är armenisk medborgare, även om han inte har någon anknytning dit idag och inte ens talar språket, är det dit han skickas. Eftersom Vladimir bodde i Sverige under sin 18-årsdag har han inte gjort den obligatoriska militärtjänstgöringen på två år och hotas därför av ett långt fängelsestraff i Armenien.


— Jag kan inte återvända till Armenien eftersom militärpolisen kommer att vänta på mig på flygplatsen för att ta mig till fängelse eller skicka mig till kriget vid gränsen mot Azerbajdzjan. Armeniska fängelser är inte som svenska och rättssäkerheten är mycket sämre. Som homosexuell kommer jag att leva under ständiga hot om våld och förföljelse i landet eftersom samhället inte accepterar HBT-personer. Dessutom kan jag heller inte ta mig därifrån till Vitryssland där hela min familj bor, eftersom jag hotas av förföljelse av KGB i landet som är Europas sista diktatur, säger Vladimir Petrosyan.


— Det känns verkligen som att jag har kommit hem och här vill jag stanna. Ingen annanstans kan jag skapa mig den framtid och själv kunna bidra som här i Sverige. Att få bo här, utbilda mig till polis och engagera mig för demokrati och frihet betyder allt för mig. Jag är så tacksam för allt stöd och den hjälp jag fått av mina vänner. Utan dem skulle jag inte orka kämpa. Nu hoppas jag att jag får stanna så jag slipper armeniskt fängelse, tvingas döda eller i värsta fall dö för ett land jag inte har något band till, avslutar Vladimir.


Vill att Vladimir ska få stanna? Klicka här! för att skriva under!


Dela i sociala medier:

Dela på Facebook Dela på Twitter